srijeda, 23. prosinca 2015.

Pete Sampras

Profesionalni američki tenisač. Rođen 12.8.1971 godine rekorder je u pobjedama na atp liste. Igrao je samo desnom rukom osvojio je 64 turnira. 2002 godine se povlači iz profesionalnog tenisa. Danas je aktivan na atp chamtions touru, na kojem igraju umirovljeni tenisači. Živi u Kaliforniji sa suprugom Bridgette Wilson i sa svoja dva sina. NJegova je supruga poznata glumica, pjevačica i manekenka. najpoznatiji joj je film Mortal Combat. Natjecala se je i za titulu miss teen USA. Pete je bilo jako dobar tenisač, ali nikad nije osvojio Roland Garros.


Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle je britanski autor kriminalističkih romana,. Rođen 22.5.1859. godine u Edinburghu (Škotska). 1875 godine. Odbacuje krščanstvo i postaje agnostik. (bog možda postoji, ali se ne može do njega). Studirao je medicinu, ali neuspješno mi ide u praksi. Počinje pisati knjige i prvo dijelo mu je "skica u gerimizu". Tvorac je Sherlocka Holmesa. Opisuje ponašanje britanaca u ratu. U tzv. Pamfletu. Tada dobiva titulu "Sir". Kasnije piše ovilama i duhovima. Dobiva zabranu za svoja dijela kračih priča u sssr-u 1929 godine za vrijeme okultizma(znanje o duhovima) kasnije se zabrana ukida. Njegovo najpoznatije dijelo Sherlock Holmes je kasnije i prenesen na filmska platna. Sir Arthur živio 23. godine podignut je kip Sherloka Holmesa, njemu u čast


                     

nedjelja, 20. prosinca 2015.

Mata Hari

Margaretha Geertruida Zelle. Rođena 7.08.1876 u Nizozemskoj. Bila je plesačica. Radi kao cirkuska jahačica, ali zbog siromaštva pozira za slike- pročulo se za nju da je egzotična plesačica. Uzima umjetničko ime Mata Hari (sunce).Preko noći postaje slavna. Nije bila osobito lijepa, ali ostavlja velikih tragova u erotskom plesu. Kad je izbio I svijetski rat izbjegava Ratišta. Ima puno veza sa vojnicima. Rekla je da je špijunka za Francusku vojsku, a kasnije to porekla. Bila je malo budalasta i to ju je koštalo života. Mata Hari je uhvaćena 13.2.1917. godine bez ikakvih dokaza osuđena je za špijuniranje za Njemačku. Strijeljana je 15.10.1917 godine u 41. godini života. Smatralo se da je saznala puno vojnih tajni od svojih ljubavnika, nakon smrti postaje povijesno Poznata.

Greta Garbo

Rođena 18.09.1905 u Švedskoj (Stockholm). Rodno ime joj je Greta Louisa Gustafsson. Slavna švedska glumica. Izuzetno lijepa. Jedna je od prvih europskih glumica koja je postala velika zvijezda. Dobila je tri Oscara za komediju Ninočka s kojom je postigla svijetski uspjeh. Živjela je tajanstveno u privatnom životu. Neuspjeli film joj je žena s dva lica. Tada se zauvijek povlači s filma i glume 1941 godine. Njen rad traje od 1920.-1941. godine. Nagrađena je i za svoj doprinos filmskoj umjetnosti sa specijalnim Oscarom, ali ga nije osobno primila. Najbolja uloga u svemu bila joj je špijuniranje nacista, tako pišu novine. Također se spominje da je u II. svjetskom ratu bila kao Mata Hari. Umrla je 15.04.1990 u New York-u.

nedjelja, 13. prosinca 2015.

Najdraži film

Readtelj  Chris Columbus, glavni glumci su Macaulay Culkin,Joe Pesci,Daniel Stern,John Heard,Catherine O'Hara,
Roberts Blossom,John Candy.

Dječak Kevin Mccallister i njegova obitelj spremaju se na putovanje u Francusku. Tamo žele provesti božićne blagdane. Kevina baš nitko ne primječuje jer je najmlađi i zbog toga je tužan. Ujutro svi shvate da kasne na avion pa se brzo spremaju . Kevina zaborave jer je bio na 3 katu kuče u sobi. Majka tek kasnije shvati da joj nema sina. Lopovi žele opljačkati kuču, ali ih Kevin spriječi svojim pametnim zamkama. Ovaj film mi je najdraži jer je zanimljiv i smješan. Kevin glumi pametnog i sposobnog dječaka i to mi je super. Stalno smišlja nove zamke za lopove. Od uplasenog dječaka postaje hrabar i smješan. I to mi se sviđa. Volim humor i smjeh.

Informatičar John McCarnty

John McCarnty rođen je 4.09.1972. . Poznati računalni znanstvenik. Dobitnik turingove nagrade 1971 godine za značenje umjetne inteligemcije. Prvi je prijmenio matematičku logiku. Potpomogao je stvaranju projekta mac na hit-u. Prvi je Predložio da bi računala time-sharing mogla voditi ka budućnosti. Pomagao je sveučilištima i laboratorijima. Govorio je da vi se računalna moć i aplikacije mogle prodavati kao model sličan onome za vodu ili struju. Dobio je puno titula i nagrada vezana uz matematiku. Kasnije je postao profesor. Umirovljen je 2000 godine. Umro je 24.10.2011 godine




što bi htjeo postati u životu

Htio bih poztati urar. Cini mi se jako zanimljivo sastavljati i popravljati razne satove . Danas je malo kvalitetnih urara. Tatin bratić Marko Požgaj radi u poznatoj urarskoj trgovini Marli. Marli je jedini hrvatski zastupnik za održavanje poznatih švicarskih satova. Volio bih sam izraditi svoj vlastiti sat. Kojem bi se svi divili. Izrađiovao bih svakakve satove. Imam kod kuće jedan sat koji je star preko 100 godina i ima jako lijep zvuk. Ja bih ga održavao i popravljao. Marko bi me naučio svemu što neznam. On je već izradio i popravio puno satova. On mi je uzor. I jednog ću dana biti pravi urar kao i on.




Moji hobiji

Imam par hobija, a to su nogomet, skipljanje sličica i modeliranje. Nogomet volim igrati i skupljati sličice poznatih nogometaša. Trenirao sam u Top Kerestincu. Sličice sakupljam ligu prvaka. Najbolji nogometaš mi je Lionel Andrés Messi Cuccittini , a klub FC Barcelona. Rado idem na utakmice u Maksimir. Volim modelirati sa plastelinom, glinamolom,drvom... izrađujem razne predmete. Izrađujem razne figure pa ih obojam. Bočice oslikavam bojama pa ih sušim. Jako mi je zanimljivo izrađivati nešto što mogu imati za ukras.